Tuinontwerp

Tuinontwerp laten maken

Een goed tuinontwerp is de perfecte start voor de aanleg van uw nieuwe tuin. Het begint bij het kijken naar uw tuinsituatie en het in kaart brengen van uw wensen. Een tuinontwerper of tuinarchitect kan voor u een tuinontwerp maken in 2D of 3D. Maar hoe komt u tot het perfect passende tuinontwerp?

Hier vindt u alle tips.

Waarom een tuinontwerp maken?

Met het maken van een tuinontwerp worden ideeën en wensen omgezet in een concreet plan. Dat voorkomt teleurstellingen na de realisatie. Een goed tuinontwerp maakt precies duidelijk hoe het eindresultaat wordt. Een goede tuinontwerper kan goed luisteren naar de tuinwensen. En weet ook de juiste vragen te stellen. Zo ontstaat een exclusieve tuin voor u op maat, die tijdloos is. Een tuin waar u jarenlang van kunt genieten.

De meerwaarde van een tuinontwerper

Onze tuinontwerpers hebben veel ervaring met het bedenken van tuinen. Van die ervaring en hun creativiteit kunt u profiteren. Ze hebben met hun werk bewezen, de wensen van de klant perfect te kunnen vertalen in een doordacht en verrassend tuinontwerp. Helemaal afgestemd op uw wensen en situatie.

Een volledige maatwerk oplossing. Zo wordt uw nieuwe tuin uniek en naar een hoger niveau getild.

In een vrijblijvend TuinAdviesGesprek bespreken wij graag uw wensen. Zo ontstaat een eerste beeld over uw tuinstijl, uw wensen en het budget dat daarbij past.

 

Tuinontwerp geeft zekerheid

Een tuinontwerp is meer dan een vertaling van uw wensen naar een tekening. Het ontwerp geeft zekerheid over het te verwachten resultaat. Zo voorkom je dat verwachting en realiteit uit elkaar lopen.
Het tuinontwerp is ook de ‘bouwtekening’ voor de hovenier. Zowel voor de maatvoeringen als voor de techniek. Daardoor is de kans op fouten minder groot.

Een goed tuinontwerp begint met inspiratie

Het in kaart brengen van de wensen kan lastig zijn. Het is slim om in 2 ‘werelden’ te denken.

 1. Welke functies moeten in het ontwerp terugkomen?

De meesten zullen zeggen ”Een tuin is om van te genieten”. Toch zijn er ook andere functies die van belang kunnen zijn. Moet het bijvoorbeeld kindvriendelijk zijn, of diervriendelijk? Of juist sportgericht? Het zal altijd een combinatie van functies zijn.

Probeer de puur functionele behoeften vast te leggen.

 1. Welke tuinstijl spreekt aan?

Kijk rond in de buurt, surf op internet of koop een tuinblad. Dat zijn de meest gebruikte bronnen om te ontdekken wat je favoriete tuinstijl is. Leg hierbij vast wat aanspreekt en ook wat niet aanspreekt.

Knip eventueel tuinfoto’s uit en maak er een moodboard van. Zo krijgt de tuinontwerper een goede indruk welk type tuin het beste past.

Extra inspiratie nodig?
Speciaal daarvoor hebben we een TuinInspiratieMagazine gemaakt. Boordevol ideeën.

VRAAG HET GRATIS AAN

Waaruit bestaat een goed tuinontwerp nog meer?

Tuinontwerp en beplantingsplan.

Planten en bomen zijn sfeerbrengers in de tuin. Onze tuinontwerpers zijn ook plantenkenners, die een beplantingsvoorstel voor u maken. Zo weet u dat uw tuin het hele jaar door prachtig is om naar te kijken met bloemen of grassen, van het vroege voorjaar tot ver in de herfst. Vaste plantenborders worden door kleurgebruik zo zichtbaar. De tuinontwerper houdt daarbij rekening met schaduwval, vochtgehalte en bodemgesteldheid (zoals de zuurgraad). Ook de groeiwijze en groeisnelheid is van belang om het karakter aan de tuin te behouden op de lange termijn.

Met een beplantingsplan is het duidelijk hoe de tuin er straks uitziet. En het geeft een overzicht van de soorten planten en bomen en de aantallen.

Tuinontwerp en verlichtingsplan

Een tuin is niet alleen voor overdag. Met de juiste verlichting geniet u nog meer van uw tuin, in alle seizoenen. Daarom is een verlichtingsplan een belangrijk onderdeel van een goed tuinontwerp. De tuinontwerper kan met verlichting zichtlijnen langer maken. Ook bepaalde tuinelementen, bomen of borders kunnen uitgelicht worden. Zo wint de tuin aan uitstraling.

Onze tuinontwerpers kennen de mogelijkheden van armaturen, lichtsterktes en kleuren.

Tuinontwerp met overkapping

Wilt u 4 seizoenen genieten van uw tuin? Laat dan een tuinontwerp maken met overkapping. Of het nu een veranda is, een tuinkantoor, of een gastenverblijf. Het geeft een belangrijke extra dimensie aan uw nieuwe tuin. Onze tuinontwerpers kunnen buitenverblijven ontwerpen in elke gewenste stijl.

Meer over overkappingen, veranda’s en buitenverblijven >

Tuinontwerp en bewateringsplan

Natuurlijk wilt u de planten en bomen in uw nieuwe tuin in topconditie houden. Dan is een bewateringsysteem een uitkomst. Ook als u niet thuis bent. U kunt het systeem volledig geautomatiseerd zijn werk laten doen en zelfs op afstand bedienen met uw smartphone. Onze tuinontwerpers tekenen het bewateringsplan direct in op uw tuinontwerp.

 

Onderhoudsplan

Tuinliefhebbers denken verschillend over tuinonderhoud. De één is het liefst de hele dag aan het tuinieren. De ander wordt juist blij van een onderhoudsvrije tuin.

In het tuinontwerp wordt daar rekening mee gehouden. Niet alleen door het soort en het aantal planten. Juist ook de keuze van materialen is daarbij van belang. Ook werkhoogtes met bakken en borders bepalen hoeveel onderhoud de tuin vraagt. Onze tuinontwerpers houden ook hierbij rekening met uw wensen.

Tuinontwerp en klimaat

Het klimaat in Nederland verandert. De zomers worden heter. Als het regent valt er meer water in één keer. Dat heeft invloed op uw tuin en ook op het tuinontwerp. Onze tuinarchitecten houden daar rekening mee. Zij letten op perfecte afwatering van de verharde delen bij intensieve regenval. Ze zorgen voor voldoende schaduwplekken in extra zonnige periodes. En zij geven in het ontwerp aan hoe het best de bewatering van planten en bomen kan worden ingeregeld. Ook in het beplantingsplan wordt per plant- en boomsoort bekeken wat de beste zon/schaduwplek is.

Wat kost een tuinontwerp?

Een goede en ook lastige vraag. Er zijn veel factoren die de hoogte van de kosten van een tuinontwerp bepalen. Denk daarbij aan de volgende punten:

 • Tuinoppervlakte
 • Voor- zij en achtertuin
 • Aantal elementen die gewenst zijn
 • Aantal ontwerpen om te vergelijken
 • Totaalplan inclusief verlichting, beplanting en onderhoud

Om deze onzekerheden weg te nemen bieden wij een GRATIS TuinAdviesGesprek aan.

Het TuinAdviesGesprek is geheel vrijblijvend!
Bel of app met Sander van Dorresteijn op: 06-404 55 969

Vraag een gratis tuinadvies-gesprek aan >

Zo werkt een deskundige tuinontwerper

Voor het creëren van de perfecte buitenplek voor u staan uw wensen en ideeën centraal. Dat vormt de input voor onze tuinontwerpers.

Daarnaast kijken wij naar de volgende punten voor een perfect tuinontwerp:

 • Afmetingen tuinoppervlakte.
 • Hoogten: verschillen bepalen het verloop en afwatering.
 • Omgeving: bomen, buren, straat, bouwjaar huis, gevelindeling.
 • Wensen voor veranda, overkapping, carport.
 • Wensen voor wellness: jacuzzi, zwemvijver, zwembad.
 • Aantal terrassen.
 • Zonligging en schaduwwerking.
 • Aanwezige materialen, bomen-beplanting en stijlelementen.
 • Kleurenpalet beplanting van ingetogen (groen, wit), met kleuraccenten tot opvallend expressief.

Checklist voor een goed tuinontwerp

Een goed doordacht tuinontwerp door een deskundige tuinontwerper of architect heeft de volgende 10 punten in zich:

 • Helder lijnenspel: diverse zichtlijnen zowel horizontaal en verticaal.
 • Balans tussen invulling van de ruimtes (groen, terras) en open ruimtes.
 • Duidelijke scheiding in “traffic” ruimtes (looppaden) en rustplekken (zitjes).
 • Speelse contrasten in materialen en beplanting.
 • Spanning tussen licht en donkere tuingedeeltes.
 • Bijzonder licht- en schaduwspel met verlichting.
 • Verrassende doorzichten of hoekjes.
 • Uitgekiend kleurenpalet: ingetogen, weelderig of met enkele opvallende kleuraccenten.
 • Toevoeging design (kunst) of luxueuze elementen (buitenhaard, wellness)
 • Gebruik van duurzame, hoogwaardige materialen

EEN NIEUWE TUIN KIEZEN IN STAPPEN

Wij verzorgen tuinontwerpen en volledige tuinaanleg in de gehele regio, zoals in de plaatsen:

Soest en Soesterberg, Baarn, Eemland, Huizen, Naarden, Blaricum, Laren, Amersfoort, Zeist, De Bilt, Bilthoven, Utrecht, Maarsbergen, Leersum en meer.

WAAROM VAN DORRESTEIJN TUINAANLEG?

ONTDEK ONZE STERKE PUNTEN


Werken met passie

Meer dan 10 jaar ervaring met tuinaanleg


Alles wat u nodig heeft

Van tuinontwerp tot beregening


Alles in eigen hand

De modernste machines zelf in huis


Tevreden klanten

Klanten waarderen ons met een 8,9!